Antwoord op uw vragen

Leden van een Vereniging van Eigenaars (VvE) wonen met elkaar in een gebouw of op een resort en moeten het dan eens worden over belangrijke onderwerpen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er onverhoopt niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Waar bestaat mijn voorschotbijdrage uit?

    De vergadering van eigenaars stelt jaarlijks een begroting vast, waarin alle kosten staan die de VvE moet betalen voor de exploitatie van de VvE. In de splitsingsakte kan een eigenaar de verdeelsleutel van zijn appartementsrecht vinden. Deze verdeelsleutel wordt toegepast om de totale begroting over alle appartementsrechten te verdelen.

  • Wat is groot onderhoud?

    Groot onderhoud is onderhoud dat in een vaste cyclus wordt uitgevoerd en regelmatig terugkomt. Groot onderhoud vindt een eigenaar altijd terug op een Meer Jaren Onderhouds Planning (MJOP). Deze MJOP wordt jaarlijks vastgesteld in de vergadering van eigenaars.

  • Wanneer kan er groot onderhoud worden uitgevoerd?

    Na een rechtsgeldig besluit van de vergadering van eigenaars en vastgestelde begroting kan er opdracht verstrekt worden voor groot onderhoud. Zie hiervoor het artikel “Groot onderhoud binnen uw VvE”.

  • Wie bepaalt alle zaken binnen de VvE?

    De vergadering van eigenaars is het hoogste orgaan van de VvE. In deze vergadering worden alle besluiten genomen voor het beheer van de gemeenschap. Alle appartementseigenaars hebben toegang tot deze vergadering van eigenaars. Besluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen.

  • Wie voert de besluiten uit van de VvE?

    Wettelijk wordt er uit de leden een bestuur benoemd. Het bestuur draagt zorg voor de tenuitvoerlegging van de besluiten van de vergadering van eigenaars. De vergadering van eigenaars kan een externe, professionele beheerder, aanstellen om het bestuur te ontzorgen van de uitvoering van alle besluiten.

  • Waar kan ik de splitsingsakte met statuten vinden?

    De splitsingsakte met zijn statuten en reglement is een notariële akte die te allen tijde ingeschreven moet zijn in het kadaster. Bij overdracht van een appartementsrecht dient de notaris deze akte aan de nieuwe eigenaar te overhandigen. Het kadaster is een openbaar register. De akte is dan ook op te vragen bij het kadaster.

  • Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met een besluit van de VvE?

    Wanneer een appartementseigenaar van oordeel is dat een besluit van een orgaan van de Vereniging van Eigenaars door de inhoud of wijze van totstandkoming zijn belangen onredelijk aantast, kan hij binnen een maand na het tijdstip waarop hij van het besluit kennis heeft kunnen nemen, aan de rechter in eerste aanleg verzoeken tot het vernietigen van een besluit (Boek 5 BW: art. 130).

Onze bibliotheek

VvE’s op Curaçao hebben behoefte aan meer kennis, zodat zij conflicten binnen de VvE kunnen voorkomen of verhelpen. Daarom delen wij in onze bibliotheek onze kennis en informatie over VvE’s, het beheer en het appartementsrecht.

Bekijk alle artikelen

  • Misbruik van meerderheidsstem

  • Groot onderhoud binnen uw VvE

  • De kascommissie van een VvE