Complex geheel aan regels

Een VvE heeft te maken met de wet, de splitsingsakte, het huishoudelijk reglement en de besluitvorming binnen de vergadering van eigenaars. Eén van de belangrijkste regels is dat een VvE allesbehalve een gewone vereniging is, zoals de rugbyvereniging of de dansvereniging. Elke VvE hoort een bestuur te hebben, dat bestaat uit één of meer bestuursleden. Het bestuur voert de besluiten van de vergadering van eigenaars uit en heeft alleen in uitzonderingssituatie de bevoegdheid om zelf beslissingen te nemen. Het is dus erg belangrijk dat het bestuur de regels kent en ook op een juiste manier toepast.

In de praktijk gebeurt het regelmatig dat de vergadering van eigenaar besluiten neemt die in strijd zijn met de regels. Denk daarbij aan besluiten over een andere gezamenlijke kostenverdeling waarmee wordt afgeweken van de splitsingsakte, of besluiten die in strijd zijn met het huishoudelijk reglement. Ook kan het zijn dat besluiten worden genomen waarbij geen of te weinig rekening is gehouden met de belangen van de minderheid van de VvE-leden. Daarnaast is het belangrijk om ook alle formele regels te kennen, zoals de termijn van het oproepen van de vergadering of de meerderheid waarmee besluiten genomen moeten worden. Worden die regels niet nageleefd, dan zorgt dat voor veel onvrede binnen de VvE, met mogelijke gerechtelijke procedures als gevolg. Dat kost de VvE – en dus alle leden! – veel geld.

Laat uw VvE juridisch ontzorgen

Juist vanwege de complexe regels hebben veel (bestuurders van) VvE’s behoefte aan specialistische kennis. Daarbij komt ook nog eens dat het besturen en beheren van een VvE, verschillende aspecten bevat. Het gaat om kennis van financiën, techniek en communicatie. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt ook nog eens verwacht dat de kennis van de regels binnen (het bestuur van) de VvE volledig paraat is. Daarom maken veel VvE’s gebruik van een VvE beheerder die de VvE en haar bestuur volledig ontzorgt en – als het echt juridisch wordt – van een advocaat gespecialiseerd in het appartementsrecht. Laat uw VvE ook juridisch ontzorgen, dat bespaart de VvE veel geld!

Vraag naar de mogelijkheden

Veelgestelde vragen

Leden van een Vereniging van Eigenaars (VvE) wonen met elkaar in een gebouw of op een resort en moeten het dan eens worden over belangrijke onderwerpen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk meer vragen

  • Wie bepaalt alle zaken binnen de VvE?

    De vergadering van eigenaars is het hoogste orgaan van de VvE. In deze vergadering worden alle besluiten genomen voor het beheer van de gemeenschap. Alle appartementseigenaars hebben toegang tot deze vergadering van eigenaars. Besluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen.

  • Wat is groot onderhoud?

    Groot onderhoud is onderhoud dat in een vaste cyclus wordt uitgevoerd en regelmatig terugkomt. Groot onderhoud vindt een eigenaar altijd terug op een Meer Jaren Onderhouds Planning (MJOP). Deze MJOP wordt jaarlijks vastgesteld in de vergadering van eigenaars.

  • Wie voert de besluiten uit van de VvE?

    Wettelijk wordt er uit de leden een bestuur benoemd. Het bestuur draagt zorg voor de tenuitvoerlegging van de besluiten van de vergadering van eigenaars. De vergadering van eigenaars kan een externe, professionele beheerder, aanstellen om het bestuur te ontzorgen van de uitvoering van alle besluiten.

  • Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met een besluit van de VvE?

    Wanneer een appartementseigenaar van oordeel is dat een besluit van een orgaan van de Vereniging van Eigenaars door de inhoud of wijze van totstandkoming zijn belangen onredelijk aantast, kan hij binnen een maand na het tijdstip waarop hij van het besluit kennis heeft kunnen nemen, aan de rechter in eerste aanleg verzoeken tot het vernietigen van een besluit (Boek 5 BW: art. 130).

  • Waar bestaat mijn voorschotbijdrage uit?

    De vergadering van eigenaars stelt jaarlijks een begroting vast, waarin alle kosten staan die de VvE moet betalen voor de exploitatie van de VvE. In de splitsingsakte kan een eigenaar de verdeelsleutel van zijn appartementsrecht vinden. Deze verdeelsleutel wordt toegepast om de totale begroting over alle appartementsrechten te verdelen.