Financieel beheer

Het bestuur voert, namens de VvE, het financieel beheer en correspondeert met én namens alle eigenaren van een appartementsrecht in de VvE.

Op deze pagina

Veel taken van een VvE komen voort uit een wettelijke verplichting. Andere taken komen voort uit de splitsingsakte (statuten) van de VvE en/of besluiten van de Vergadering. Gebruik het onderstaande overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp:

Taken vanuit de wettelijke verplichtingen

Vanuit de wet moet het bestuur, namens de VvE, onder andere de volgende taken uitvoeren:

  • Het voeren van een volledige financiële boekhouding, met alle ins en outs, voor de VvE;
  • Het administreren en beheren van bankrekeningen op naam van de VvE en het genereren van rente-inkomsten over de reservegelden van de VvE;
  • Het, namens de VvE, betalen van de gemeenschappelijke kosten en -lasten van de VvE;
  • Het jaarlijks over het afgelopen verenigingsjaar opstellen van de balans en de exploitatierekening van de VvE;
  • Het initiëren van de controle op deze financiële jaarstukken door de kascontrole commissie van de VvE en het desgevraagd verstrekken van toelichting dienaangaande.

Taken vanuit de splitsingsakte (statuten)/huishoudelijk reglement

Het bestuur moet, namens de VvE, vanuit de statuten van de VvE onder andere de volgende taken uitvoeren:

  • Het jaarlijks opstellen van een begroting van de VvE van de voor dat jaar verwachte baten en lasten van de VvE;
  • Het presenteren van een berekening van de door de individuele eigenaren verschuldigde voorlopige bijdragen aan de VvE;
  • Het incasseren en administreren van de bijdragen van de leden en het voeren van correspondentie hierover;
  • Het bewaken van achterstanden in betaling van de leden en het, zo nodig, treffen van betalingsregelingen en/of voorbereiden van door derden te voeren gerechtelijke incassoprocedures, namens de VvE.

Taken vanuit de besluiten van de vergadering van eigenaars

Van de besluiten van de Vergadering zijn onder andere de volgende taken die het bestuur, namens de VvE, moet uitvoeren:

  • Het opmaken van een Meer Jaren Financiële Planning om inzichtelijk te maken of er voldoende wordt gereserveerd, in combinatie met de exploitatiekosten voor toekomstige jaren;
  • Het adviseren van de vergadering over het doen van uitgaven voor Groot Onderhoud en hoe zich dat verhoudt met de reserves;
  • Het onderzoeken van subsidiemogelijkheden voor Groot onderhoudszaken.

Ontzorgen door een professionele beheerder

Gezien de complexiteit van bovenstaande taken voor het financiële beheer besluit een VvE vaak om naast het bestuur een professionele beheerder aan te stellen. Een professionele beheerder ontzorgt het bestuur om de financiële taken uit te voeren. Een professionele beheerder is dagelijks, met kennis van zaken, bezig met de uitvoering. Periodiek legt de professionele beheerder verantwoording af aan het bestuur, zodat het bestuur volledig op de hoogte is van het reilen en zeilen van de VvE, maar zich niet met de dagelijkse gang van zaken hoeft bezig te houden.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Klik op de onderstaande knop en neem contact met ons op!

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Leden van een Vereniging van Eigenaars (VvE) wonen met elkaar in een gebouw of op een resort en moeten het dan eens worden over belangrijke onderwerpen. Daarom hebben wij een overzicht van veelgestelde vragen voor u gemaakt. Staat uw vraag er niet bij? Klik dan op de onderstaande knop of neem contact met ons op.

Bekijk meer vragen

  • Wie voert de besluiten uit van de VvE?

    Wettelijk wordt er uit de leden een bestuur benoemd. Het bestuur draagt zorg voor de tenuitvoerlegging van de besluiten van de vergadering van eigenaars. De vergadering van eigenaars kan een externe, professionele beheerder, aanstellen om het bestuur te ontzorgen van de uitvoering van alle besluiten.

  • Waar kan ik de splitsingsakte met statuten vinden?

    De splitsingsakte met zijn statuten en reglement is een notariële akte die te allen tijde ingeschreven moet zijn in het kadaster. Bij overdracht van een appartementsrecht dient de notaris deze akte aan de nieuwe eigenaar te overhandigen. Het kadaster is een openbaar register. De akte is dan ook op te vragen bij het kadaster.

  • Wanneer kan er groot onderhoud worden uitgevoerd?

    Na een rechtsgeldig besluit van de vergadering van eigenaars en vastgestelde begroting kan er opdracht verstrekt worden voor groot onderhoud. Zie hiervoor het artikel “Groot onderhoud binnen uw VvE”.

  • Wat is groot onderhoud?

    Groot onderhoud is onderhoud dat in een vaste cyclus wordt uitgevoerd en regelmatig terugkomt. Groot onderhoud vindt een eigenaar altijd terug op een Meer Jaren Onderhouds Planning (MJOP). Deze MJOP wordt jaarlijks vastgesteld in de vergadering van eigenaars.

  • Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met een besluit van de VvE?

    Wanneer een appartementseigenaar van oordeel is dat een besluit van een orgaan van de Vereniging van Eigenaars door de inhoud of wijze van totstandkoming zijn belangen onredelijk aantast, kan hij binnen een maand na het tijdstip waarop hij van het besluit kennis heeft kunnen nemen, aan de rechter in eerste aanleg verzoeken tot het vernietigen van een besluit (Boek 5 BW: art. 130).