Houd rekening met achterstallige bijdragen

Bij de overdracht van een appartementsrecht is het van groot belang om rekening te houden met eventuele achterstallige bijdragen aan de VvE. In dit artikel bespreken we wat de implicaties zijn van achterstallige bijdragen en waarom het essentieel is om hiermee rekening te houden bij de overdracht van een appartementsrecht.

Achtergrond van de VvE en bijdragen

Een VvE is een vereniging van eigenaren die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van een gebouw met meerdere appartementen. Om deze kosten te kunnen voldoen, betalen de eigenaren (periodieke) bijdragen aan de VvE. Deze bijdragen worden gebruikt voor onder andere het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes, de verzekeringen en voor de opbouw van een reservefonds.

Achterstallige bijdragen en overdracht

Wanneer een eigenaar besluit om zijn of haar appartementsrecht over te dragen aan een ander, dan kan er sprake zijn van achterstallige bijdragen. Achterstallige bijdragen zijn bijdragen die niet tijdig zijn betaald en zich hebben opgestapeld gedurende een bepaalde periode. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals financiële moeilijkheden of onverschilligheid van de eigenaar.

Overwegingen bij achterstallige bijdragen

Hieronder zetten we belangrijke overwegingen bij achterstallige bijdragen uiteen:

1. Juridische verplichtingen

Als koper van een appartementsrecht is het van essentieel belang om te controleren of er sprake is van achterstallige bijdragen. Het financiële overzicht van eventuele achterstanden en nog opeisbare vorderingen in het lopende boekjaar, moet door het bestuur van de VvE worden verstrekt aan de notaris. Als er sprake is van achterstallige bijdragen, dienen deze alsnog t worden voldaan bij de overdracht. Dit kan een negatieve invloed hebben op de voortgang van de overdracht. Het is belangrijk om te begrijpen dat in principe de nieuwe eigenaar – naast de oude eigenaar – de verantwoordelijkheid draagt voor het voldoen van alle openstaande bijdragen behorend bij het betreffende appartementsrecht.

2. Financiële gevolgen

Achterstallige bijdragen kunnen financiële gevolgen hebben voor zowel de verkoper als de koper. Als verkoper blijf je verantwoordelijk voor het betalen van de achterstallige bijdragen. Als koper loop je het risico dat je onverwacht moet opdraaien voor deze achterstallige bijdragen. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen en eventueel onderhandelingen te voeren met de verkoper, om te bepalen hoe de achterstallige bijdragen worden afgehandeld tijdens de overdracht.

3. Invloed op financiering

Banken en hypotheekverstrekkers kunnen terughoudend zijn om een lening te verstrekken voor de aankoop van een appartementsrecht met achterstallige bijdragen. Dit komt doordat de aanwezigheid van schulden een verhoogd risico voor hen met zich meebrengt. Het kan leiden tot weigering van het verkrijgen van financiering voor de aankoop.

4. Overleg met de VvE

Het is voor een eigenaar van belang om open en transparant te communiceren met de VvE over eventuele achterstallige bijdragen. Door de situatie tijdig aan te kaarten, kan er mogelijk een betalingsregeling worden getroffen om de schuld af te betalen. Het vermijden van communicatie met de VvE kan leiden tot verdere complicaties en mogelijke juridische geschillen.

5. Belang voor de VvE

Het is van belang om als VvE de achterstallige bijdragen van een eigenaar niet teveel op te laten lopen alvorens maatregelen te nemen. Het is dus van belang als VvE om een goede debiteuren procedure te hanteren naar de eigenaar. Als de VvE tijdig actie onderneemt en de eigenaar blijkt weigerachtig om te betalen, dan kan de VvE een deurwaarder inschakelen. De deurwaarder kan dan, namens de VvE, ervoor zorgen dat een gerechtelijke procedure wordt gestart om een vonnis te krijgen waarmee de VvE de achterstallige bijdragen kan incasseren bij de eigenaar. Als de eigenaar dan nog steeds weigert te betalen, dan kan de VvE beslag laten leggen op het appartementsrecht en door middel van een executie veiling verkopen. Op het moment van verkoop geldt dat de nieuwe eigenaar aansprakelijk is voor de achterstallige bijdragen van het lopende en het voorgaande boekjaar, en dus niet voor achterstallige bijdragen van de periode daarvoor (artikel 5:122 lid 3 BW). Wees er dus tijdig bij als VvE om incassomaatregelen te nemen!

Conclusie

Bij de overdracht van een appartementsrecht is het cruciaal om rekening te houden met eventuele achterstallige bijdragen van de eigenaar aan de VvE. Dit vraagstuk heeft juridische en financiële gevolgen voor zowel de verkoper als de koper. Het is als eigenaar raadzaam om juridisch advies in te winnen, open te communiceren met de VvE en eventueel onderhandelingen te voeren om tot een oplossing van de achterstallige bijdragen te komen. Door deze aspecten zorgvuldig te behandelen, kan een soepele overdracht van het appartementsrecht worden gegarandeerd en kunnen toekomstige problemen worden voorkomen.

Neem contact op

Wilt u meer weten over wat te doen met achterstallige bijdragen bij de overdracht van een appartementsrecht? Neem contact met ons op via de onderstaande knop!

Neem contact op

Onze bibliotheek

VvE’s op Curaçao hebben behoefte aan meer kennis, zodat zij conflicten binnen de VvE kunnen voorkomen of verhelpen. Daarom delen wij in onze bibliotheek onze kennis en informatie over VvE’s, het beheer en het appartementsrecht.

Bekijk alle artikelen

  • Groot onderhoud binnen uw VvE

  • Misbruik van meerderheidsstem

  • Zijn hoofdsplitsing en ondersplitsing bij een VvE problematisch?