Praktijkvoorbeeld

Op een prachtige morgen komt eigenaar Henk, voorzitter John van de vergadering van een VvE tegen.

Eigenaar Henk: “Hoi John, zeg ik vroeg mij af, kun jij wat doen aan de overlast van de hond van buurman B?”
Voorzitter: “Hoi Henk, wat is er dan?”
Eigenaar: “John, die hond blaft de hele tijd en buurman B wil er niets tegen doen!”
Voorzitter: “Oké Henk, ik zal buurman B er wel even op aanspreken, komt goed!”

Eén week later

Eigenaar (geïrriteerd): “Zeg John, jij zou toch wat aan die hond van Buurman B doen? Hij blaft nog steeds! Jij regelt toch alles van de VvE?”
Voorzitter (geschrokken): “Eh, oh sorry Henk ik heb hem nog niet gesproken, ik zal het direct doen hoor.

Eén dag later. ’s Avonds om 22.00 uur, bij de voordeur van de voorzitter

Eigenaar (boos): “John, wat ben jij voor een voorzitter man. Je zou toch wat aan die hond van buurman B doen, wat is dit nou? Je doet je werk niet goed!”
Eigenaar Henk loopt boos bij de voordeur weg
Voorzitter (binnen, tegen zijn partner): “Nou zeg, die eigenaar Henk heeft ook een kort lontje, ik kan toch niet alles regelen?”

Herkent u zich in het bovenstaande?

Indien u het bovenstaande herkent, leest u dan vooral verder, want wat gaat hierboven nu allemaal mis in dit toch alledaagse voorbeeld? Beide personen missen helaas de kennis en ervaring in de verantwoordelijkheden en rollen die er zijn binnen een VvE. Een situatie die eigenlijk continu binnen VvE’s voorkomt en ook bij andere onderwerpen heel vaak in VvE’s voor komen.

Misvattingen binnen VvE's

Hieronder hebben we zes misvattingen uitgelicht. Klik op één van de misvattingen om direct meer te lezen over het onderwerp:

  • Misvatting 1
    Een voorzitter van een VvE bestaat niet
  • Misvatting 2
    Een voorzitter is niet degene die zaken van de VvE uitvoert
  • Misvatting 3
    Een voorzitter is niet de contactpersoon van een VvE of degene die deze taak op zich heeft genomen
  • Misvatting 4
    Een VvE is niet de partij die belast is met de bestrijding van overlast van een blaffende hond
  • Misvatting 5
    Een voorzitter van de vergadering van de VvE is niet de partij die belast is met de bestrijding van overlast van een blaffende hond
  • Misvatting 6
    Het blaffen van een hond is in feite geen probleem van een Voorzitter van de vergadering of het bestuur van de VvE

Misvatting 1

In de praktijk ontstaat vaak verwarring over de vraag wie de voorzitter is. De veelgehoorde functienaam ‘voorzitter van de VvE’ bestaat echter niet in het appartementsrecht. De wet kent maar één voorzitter en dat is de voorzitter van de Vergadering van Eigenaars. Verder kan er een voorzitter van een bestuur zijn. Echter de voorzitter van het bestuur is duidelijk een andere functie dan een voorzitter van de Vergadering van Eigenaars.

Misvatting 2

Uit de wet en de modelreglementen van Splitsing volgt dat de voorzitter van de Vergadering van Eigenaars, twee hoofdtaken heeft. Allereerst leidt hij de vergadering van eigenaars. Dat houdt in, dat de voorzitter de voortgang van de vergadering bepaalt en de orde handhaaft. Verder is het oordeel van de voorzitter over de uitslag van een stemming beslissend. Daarnaast vervangt de voorzitter het bestuur bij belet of ontstentenis. Verder kan de voorzitter mede tekenbevoegdheid hebben naast de beheerder, bij onttrekking van gelden van de reserve rekening van de VvE.

Misvatting 3

De uitvoering van taken en zaken die een VvE heeft besloten om uit te voeren worden meestal in handen van een externe beheerder gelegd. Dat de voorzitter van de vergadering enigszins van de inhoud weet, wil niet zeggen dat hij de partij is die directie voert over deze zaken, laat staan dat hij daar verantwoordelijk voor is!

Indien de VvE echter geen beheerder heeft die de besluiten van de VvE uitvoert, dan zullen de eigenaren toch verwachten of denken dat een voorzitter van de vergadering of het bestuur, deze taken van de VvE op zich neemt. Een belangrijker opmerking hierin is dat dit alleen geldt voor de taken die zijn besloten door de vergadering van eigenaars. Een voorzitter van de vergadering van Eigenaars of het bestuur kan en mag alleen uitvoeren wat de VvE besloten heeft, niet meer maar ook niet minder!

Misvatting 4

Een VvE is opgericht voor maar één doel. Het op een goede, financieel verantwoorde manier onderhouden én in stand houden van het gebouw van de VvE. Ook stelt de VvE, indien nodig, regels op en legt voorschriften vast over de wijze van omgaan met elkaar en omgaan met het gebouw. Daarnaast zijn er specifiek voor de VvE’s regels en wetten opgesteld om e.e.a. juridisch goed te laten verlopen in het dagelijks maatschappelijke verkeer.

De “overlast” van een blaffende hond van eigenaar buurman B, is helaas vervelend voor eigenaar Henk, maar in feite niet voor de VvE! Eenvoudiger gezegd, de VvE heeft als organisatie geen last van een blaffende hond!

Eigenaar Henk, die last heeft van de blaffende hond, kan wel een verzoek indienen bij de vergadering van eigenaars om zijn probleem met de blaffende hond door de VvE aan te laten pakken. Het is dan aan de vergadering van eigenaars om te beslissen hoe de VvE met dit verzoek wil omgaan en welk besluit de leden willen nemen.

Misvatting 5

Vanuit het bovenstaande blijkt dus dat het voor een voorzitter van de vergadering van eigenaars, ook niet logisch is om een klacht over een blaffende hond in behandeling te nemen dan wel zich daarvoor verantwoordelijk te voelen.

Zelfs als de VvE besluit om wel iets aan “een blaffende hond” te doen, dan nog is het niet de voorzitter van de vergadering van eigenaars die belast is met die taak. De VvE heeft zich dan te houden aan de juridische mogelijkheden om dit te kunnen doen.

Misvatting 6

De gedachte dat een Voorzitter van de vergadering of het bestuur van een VvE ieder verzoek van eigenaren direct op zou moeten pakken of direct af zou moeten handelen is dus een weid verbreid misverstand dat bij beide zijdes leeft. Het ontbreken van dit soort kennis en kunde zorgt hierdoor vaak voor onbegrip en irritatie die in feite niet nodig is als men, zowel voorzitter, bestuur als eigenaren, zich dat beter zou beseffen.

Tenslotte

Ieder mens heeft zo zijn eigen verwachtingen, ideeën en plannen. Over het algemeen worden die gebaseerd op de eigen ervaringen, het eigen referentiekader. Als echter blijkt dat dit referentiekader niet overeenkomt met de daadwerkelijke regels of wetten binnen een VvE, dan is dat natuurlijk niet leuk. Als in dit kader blijkt dat de rol van “voorzitter van de vergadering van eigenaars” niet hetzelfde is als voorzitter van de VvE, dan is dat ook niet leuk. Als ook duidelijk wordt dat de rol van “voorzitter van de vergadering van eigenaars” beperkter is dan gedacht en niet hetgeen is wat men ervan verwacht, dan is ook dat niet leuk.

Dan blijft er eigenlijk nog maar één keuze over. Of je bent het eens met de wetten en regels en accepteert ze, of je bent het niet eens met die wetten en regels en dan stop je er mee. De regels en wetten veranderen immers niet, wat betekent dat iedere voorzitter, VvE, bestuur met dezelfde rolverdeling te maken krijgt en daaraan dient te voldoen.

Neem contact op

Heeft u vragen over dit onderwerp en zou u meer informatie over dit onderwerp willen ontvangen? Neemt u dan contact op met VvE Curaçao. Klik op de onderstaande knop!

Neem contact op

Onze bibliotheek

VvE’s op Curaçao hebben behoefte aan meer kennis, zodat zij conflicten binnen de VvE kunnen voorkomen of verhelpen. Daarom delen wij in onze bibliotheek onze kennis en informatie over VvE’s, het beheer en het appartementsrecht.

Bekijk alle artikelen

  • Misbruik van meerderheidsstem

  • Groot onderhoud binnen uw VvE

  • Zijn hoofdsplitsing en ondersplitsing bij een VvE problematisch?