De VvE en zijn commissies

Een van de belangrijkste commissies binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE) is een Kascommissie. Vanuit de splitsingsakte dient de jaarrekening van de Vereniging jaarlijks gecontroleerd te worden.

De controle kan op twee manieren plaatsvinden

  1. door benoeming in de vergadering van eigenaars van een kascommissie;
  2. door opdracht geven aan een professionele accountant.

De meeste Vereniging van Eigenaren benoemen een kascommissie vanuit de leden van de VvE.

In dit artikel

In dit artikel omschrijven we uitgebreid de kascommissie. Gebruik het onderstaande overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp:

Taakomschrijving kascommissie VvE

Een kascommissie komt in elke VvE voor. Deze controleert onder andere de jaarstukken die zijn opgemaakt door het bestuur van de VvE. Ook geeft de kascommissie advies aan de VvE vergadering. Deze commissie bestaat uit leden van de VvE en wordt ieder jaar opnieuw gekozen. De kascommissie bestaat uit minimaal 2 leden en vaak worden dezelfde leden opnieuw benoemd, wat ook toegestaan is. De leden moeten echter wel lid zijn van de VvE, buitenstaanders mogen niet tot commissielid benoemd worden. Iedere VvE is verplicht om een kascommissie te hebben. Wanneer er geen kascommissie benoemd kan worden dient de Vereniging opdracht te geven aan een accountant voor de controle.

Wat doet de kascommissie

De kascontrolecommissie onderzoekt of de aan de vergadering van eigenaars voorgelegde jaarrekening en balans een getrouw beeld geven van de financiële situatie van de Vereniging. Zij onderzoekt tevens of de financiële administratie over het voorgaande jaar onjuistheden bevat en of de uitgaven in overeenstemming met de begroting zijn gedaan. De kascontrolecommissie brengt van haar onderzoek verslag uit aan de vergadering van eigenaars en adviseert de vergadering van eigenaars over het verlenen van decharge aan het bestuur voor het gevoerde financieel beleid.

De kascontrolecommissie onderzoekt de voorgelegde jaarrekening

Het samenstellen van de kascommissie

Zoals we eerder al zeiden is het dus van belang dat de kascommissie bestaat uit minimaal 2 leden en dat deze ook lid zijn van de VvE. Hiervoor geldt ook dat de leden geen lid van het bestuur of een andere commissie binnen de VvE mogen zijn. De leden worden gekozen tijdens de Vergadering van Eigenaren. Tijdens het kiezen van de leden van de kascommissie kan er rekening gehouden worden met het feit dat er minstens één oud lid wordt herkozen, aangezien deze al weet wat er allemaal speelt en er ervaring mee heeft. De leden die worden gekozen voor de kascommissie hoeven niet over financiële kennis te beschikken, toch is het handig om wel te kiezen voor leden met enige financiële kennis.

De kascommissie is niet aansprakelijk voor eventuele fouten. Aangezien de commissie bestaat uit vrijwilligers die dit niet als beroep doen, kunnen er af en toe dingen over het hoofd worden gezien. Daarom is het handig dat er meerdere leden in de commissie zitten. Zo kan alles dubbel gecontroleerd worden en kunnen eventuele fouten nog gecorrigeerd worden.

Wanneer de kascommissie de jaarstukken goedkeurt geeft zij een positief advies aan de vergadering. Vervolgens kan de vergadering dan zijn volledige goedkeuring geven. Dit betekent dat het bestuur van de VvE op dat moment niet langer de volledige verantwoordelijkheid draagt en dat dit nu bij de VvE als geheel komt te liggen. Let op: de kascommissie verleent dus geen decharge, zij kunnen alleen helpen bij het adviseren van de vergadering. De enige partij die kan dechargeren is de VvE vergadering zelf.

Laat ons u ondersteunen

Voor vragen over het bovenstaande kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via de onderstaande knop. Wij staan voor u klaar!

Neem contact op

Onze bibliotheek

VvE’s op Curaçao hebben behoefte aan meer kennis, zodat zij conflicten binnen de VvE kunnen voorkomen of verhelpen. Daarom delen wij in onze bibliotheek onze kennis en informatie over VvE’s, het beheer en het appartementsrecht.

Bekijk alle artikelen

  • Misbruik van meerderheidsstem

  • Groot onderhoud binnen uw VvE

  • Zijn hoofdsplitsing en ondersplitsing bij een VvE problematisch?